15-daagse autoreis “History Nature en Culture”

Omdat je in de meeste hotels twee overnachtingen maak kan je deze reis regelmatig lokaal rond toeren of. Zonder zorgen bezienswaardigheden bezoeken en weer verder toeren door prachtige natuurgebieden en idyllische plaatsjes. De mogelijkheid om Edinburgh te bezoeken zonder dat je moet nadenken over het veilig parkeren. Regio’s verkennen en lekker ontspannen zijn de kernwoorden van deze bijzondere reis.

Kenmerken

totaal aantal kilometers:
minimaal ±1680 km (gemiddeld per dag ±210km).

aantal deelnemers:
1 t/m 6 personen.

vertrek:
van 1 mei t/m 15 oktober .

autorondreis door Schotland

Bij de reissom inbegrepen

  • Overtocht met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle en terug (inclusief ontbijt diner in het buffet restaurant en een binnenhut voor 2 personen)
  • 12 Hotelovernachtingen op basis van bed & breakfast;
  • Route voor GPS of route op papier;
  • Informatie over verkeer en Groot-Brittannië in het algemeen;
  • GGTO Reisgarantie;
  • Sticker(s) voor het eventueel afplakken van de koplampen i.v.m. links rijden.

Vanaf € 1950,00 pp

Hotels en Inn’s

De hotels die wij boeken voor onze klanten zijn familie hotels en Inn’s die in meeste gevallen in dorpen of net even buiten de stad zijn gesitueerd.

Bij bijna alle accomodaties kan ook in het restaurant gedineerd worden, mocht dat niet zo zijn dan is er een etablissement in de omgeving van het hotel waar gedineerd kan worden.

Vanzelfsprekend een landingsdrankje worden genuttigd in de pub van het hotel of mocht dat ook niet aanwezig zijn dan in de directe omgeving van het hotel.

Alle kamers zijn voorzien van TV, mogelijkheid van zelf thee en/of koffie bereiden en hebben een eigen badkamer met faciliteiten die je in zo’n ruimte mag verwachten.
WiFi is in de meeste gevallen gratis, vraag wel om de toegangscode.

De hotelier en personeel zijn altijd bereid om u meer te vertellen over de omgeving.

De route van dag tot dag 

Dag 1 – Afvaart naar Newcastle

Om 15:00 uur meld je je bij de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. Vanaf 15:30 kan je inschepen en om 17:30 volgt de afvaart naar Newcastle.

Dag 2 – Carnwath (±210km)

Je begint de dag aan boord van de ferry met een goed ontbijt en daarna nog even over het dek lopen om Groot-Brittannië te zien naderen. Om een uur of negen ligt de ferry aan de kade je rijdt na de douane controle naar Carnwath. De eerste kilometers krijg je een paar rotondes op de route waardoor je snel went aan het links rijden. Om Newcastle heen rijden en dan op naar het noorden. Je rijdt door het Northumberland National Park naar Carter Bar waar je Schotland in rijdt. Vanaf Selkirk kan je de eerste single road ervaring opdoen. Uiteindelijk kom je Carnwath waar een gezellig hotel voor je geboekt is.

Dag 3 – Kildrummy (±240km)

Een bezoek aan het “Falkirk Wheel” en “The Two Kelpies” is in de ochtend gepland. Je steekt de rivier de “Forth” bij Kincardine om door te rijden richting Perth. Via “Devils Elbow” rijd je Royal Deeside binnen. Nog twee passen rijden door een bijzonder natuurgebied en dan staat aan het einde van de route een hotel waar je wordt verwelkomt.

Dag 4 – Kildrummy (Rondrit)

Een kleine maar bijzondere rondrit is uitgezet waarbij whisky centraal staat. Je gaat over kleine kronkelige weggetjes naar Dufftown waar Glenfiddich wordt gedistilleerd en via Craigellachie, waar een kuiperij is voor whiskyvaten, naar Keith om de Strath Isla Distilleerderij te bezoeken. Je rijdt via Huntly en Alford weer terug naar het hotel.

Dag 5 – Altnaharra (±242km)

Vrijwel direct na vertrek uit Kildrummy krijg je de eerste kleine pas voor de wielen met twee zeer scherpe bochten. Je toert lekker door naar “the Lecht” en Grantown on Spey, de whiskyhoofdstad van de wereld. De route wordt vervolgd via Inverness  naar Altnaharra. Je ziet tijdens de rit het landschap veranderen van een geologisch oud gebergte naar een nieuw gebergte.

Dag 6 – Altnaharra (Rondrit)

Heerlij rijden langs de noord en west kust van Schotland. Een geoefend oog zal bijzondere zoogdieren kunnen waarnemen zoals de orka en Groenlandse walvis.

Dag 7 – Roybridge (±228km)

We zakken weer verder af naar het zuiden, Via de zuidkant van Loch Ness kom je uiteindelijk aan in Fort Augustus. Voor de rest van de dag hebben we een geweldige route voor je uitgezet. Langs Loch Lochy en Spean Bridge rijgen de kilometers zich fraai aaneen om uiteindelijk in Roybridge te arriveren.

Dag 8 – Roybridge (±Rondrit)

Je kan deze dag er voor kiezen om een klein stukje te rijden naar Fort William waar je onder andere de Ben Nevis Distilleerderij kan bezoeken en Neptunes Staircase kan bezoeken of voor de liefhebbers van wandelen de Ben Nevis op lopen (denk aan stevige wandelschoenen). Of maak een rondrit langs het beroemde Glenfinnan viaduct. Er rijdt nog steeds dagelijks een stoomlocomotief over deze overspanning. Je weg gaat verder via Lochailort en Corran.

Dag 9 –Inveraray (±228 km)

Deze dag rij je langs de hoogste berg van Schotland de “Ben Nevis” en daarna ga je Glencoe in. Een prachtige route die langzaam stijgt voert je langs Rannoch Moor, een moerasachtig gebied. Daarna daal je af naar Loch Awe en zal je langs dit 41 kilometer lange meer rijden. Het laatste stuk van deze route gaat langs Loch Fyne. Eenmaal in Inveraray aangekomen ga je zeker genieten van dit typisch Schots plaatsje met een bijzonder kasteel.

Dag 10 – Inveraray (Rondrit)

Inveraray heeft twee bijzondere bezienswaardigheden, Inveraray Castle en het gevangenis museum op loopafstand van het hotel. Een rondrit is ook mogelijk. Voor vele is de “Mull of Kintyre” een doel maar je kan ook naar Bute.

Dag 11 – Aberdour (±227km)

Je rijdt dwars door het estate van de duke of Argyll naar Loch Awe en zal dan naar rechts afbuigen om vervolgens door het noordelijke gedeelte te rijden van het Trossachs National Park. Via Killin, langs Loch Tay en door Aberfeldy worden de laatste kilometers door de Hooglanden gereden. Na Crieff wordt het landschap vlakker en agrarischer. Als je de snelweg M90 bent gepasseerd zijn er nog een paar bijzonder mooie wegen te rijden naar je hotel in Aberdour.

Dag 12 – Aberdour (rondrit of Edinburgh bezoeken)

Het makkelijkste om Edinburgh te bezoeken is per trein. Je hebt dan geen kopzorgen over het veilig parkeren en je gaat over de mooiste spoorbrug die, naar onze smaak, ooit is gebouwd. Edinburg is een bruisende stad met vele mogelijkheden.
Je kan ook er voor kiezen om een rondrit te maken door de “Kingdom of Fife” met karakteristieke dorpjes zoals Pittenweem en Crail.

Dag 13 – Kielder forest (±183km)

Een route die wordt gekenmerkt door de Queensferry Crossing Bridge. Je gaat over de Firth of Forth en aan je linker zijde zie de Forth Railway Bridge, een staaltje engineering van het einde van de 19e eeuw. Je rijdt om Edinburgh heen en gaat door prachtig landelijk landschap naar de Borders om daar de grens tussen Engeland en Schotland te passeren. In Kielder Forest is het laatste hotel waar je overnacht in een geweldige ambiance.

Dag 14 – North Shields DFDS Seaways terminal (±120 km)

Nog slechts 120 kilometer resten je tussen het hotel en de ferry. Maar natuurlijk hebben wij weer een aantal leuke weggetjes gevonden. Een bezoekje aan één van de Romeinse forten behoort tot de mogelijkheden. Wij raden iedereen aan om nog even bij de “Diamond Inn” langs te gaan voor je laatste bar meal in Groot-Brittannië. Hierna gaat het helaas alweer naar de terminal waar de ferry ligt.

Dag 15 – Aankomst in IJmuiden

Alle tijd om te genieten van een ontbijt in het buffet restaurant en nog even buiten te kijken hoe het schip de Nederlandse kust nadert. Tussen 9 en 9:30 uur meert het schip af in IJmuiden. Je gaat van boord, nog even door de douane en dan gaat het weer op huis aan.

 

De route kan afwijken i.v.m. beschikbaarheid van hotel accommodatie.

15 daagse reis Schotland LRP Reizen
GGTO reisgarantie
autovakanties en rondreizen door Schotland
VvKR