15-daagse autoreis “Coast and Mountains of Scotland”

Cruisen door Schotland langs fraaie, slingerende kustwegen, het bedwingen van de fraaiste passen en het relaxed sturen van glen tot glen, dat zijn de highlights van deze reis. Je gaat genieten van de schitterende, ongerepte natuur in al zijn facetten en de vele mooie wegen. Natuurlijk hebben we Loch Ness en het eiland Skye in de routes van deze vakantie opgenomen. De beroemde autobrug over de Firth of Forth, Falkirk Wheel, Genfinnan viaduct en een whisky distilleerderij zijn slechts een paar van de vele bijzondere bezienswaardigheden die je op deze reis gaat tegenkomen.

Kenmerken voor deze reis

totaal aantal kilometers:
minimaal ±2565 km (gemiddeld per dag ±197km).

aantal deelnemers:
1 t/m 6 personen.

vertrek:
van 1 mei t/m 15 oktober.

Bij de reissom inbegrepen

  • Overtocht met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle en terug (inclusief ontbijt en diner in het buffet restaurant en een binnenhut voor 2 personen)
  • 12 Hotelovernachtingen op basis van bed & breakfast;
  • Route voor GPS of route op papier;
  • Informatie over verkeer en Groot-Brittannië in het algemeen;
  • GGTO Reisgarantie;
  • Sticker(s) voor het eventueel afplakken van de koplampen i.v.m. links rijden.

Vanaf € 1950,00 pp

Hotels en Inn’s

De hotels die wij boeken voor onze klanten zijn familie hotels en Inn’s die in meeste gevallen in dorpen of net even buiten de stad zijn gesitueerd.

Bij bijna alle accomodaties kan ook in het restaurant gedineerd worden, mocht dat niet zo zijn dan is er een etablissement in de omgeving van het hotel waar gedineerd kan worden.

Vanzelfsprekend een landingsdrankje worden genuttigd in de pub van het hotel of mocht dat ook niet aanwezig zijn dan in de directe omgeving van het hotel.

Alle kamers zijn voorzien van TV, mogelijkheid van zelf thee en/of koffie bereiden en hebben een eigen badkamer met faciliteiten die je in zo’n ruimte mag verwachten.
WiFi is in de meeste gevallen gratis, vraag wel om de toegangscode.

De hotelier en personeel zijn altijd bereid om u meer te vertellen over de omgeving.

De reis van dag tot dag

Dag 1 – Afvaart naar Newcastle

Om 15:00 uur meld je je bij de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. Vanaf 15:30 kan je inschepen en om 17:30 volgt de afvaart naar Newcastle.

Dag 2 – Carnwath (±210km)

Je begint de dag aan boord van de ferry met een goed ontbijt en je hebt nog voldoende tijd om daarna nog even over het dek te lopen en Groot-Brittannië te zien opdoemen. Om een uur of negen ligt de ferry aan de kade en ga je aan wal. Door de douane en je tocht naar Carnwath kan beginnen. Vanaf Selkirk kan je al de eerste van vele single road ervaringen opdoen. Uiteindelijk kom je Carnwath waar een gezellig hotel voor je geboekt is.

Dag 3 – Inveraray (±200km)

Deze dag begint met een wel heel bijzondere ervaring, namelijk de twee Kelpies in Falkirk. De route er naartoe voert door een prachtig, glooiend landschap. Na Falkirk rijdt je langs Bannockburn en Stirling. De rest van deze dag staat in het teken van lekker ontspannen sturen door mooie, ruw landschappen en je passeert een aantal grote loch’s. Uiteindelijk arriveer je in Inverary waar je in het hotel kunt nagenieten van een bijzondere dag door overweldigende natuurgebieden.

Dag 4 – Kildrummy (±255km)

Een lange tocht dwars door Schotland staat vandaag op de planning. De Noordkant van het “Trossachs National Park” wordt doorsneden, gevolgd door een bezoek aan Killin, een fraai dorpje met met haar beroemde watervallen. Vervolgens voert de route via Loch Tay en Pitlochry richting het “Grampian National Park”. Hier ga je de hoogste pas van Groot-Brittannië . Na nog drie kleinere passen bereik je dan je volgende bestemming, de omgeving van Kildrummy.

Dag 5 – Kildrummy Rondrit (±135km)

Hier hebben we een kleine, maar wel bijzondere rondrit uitgezet waarbij whisky het sleutelwoord is. Je gaat over kleine kronkelige weggetjes naar Dufftown waar o.a. the Macallen en Glenfiddich wordt gedistilleerd. Vervolgens gaat het naar Craigellachie, waar een kuiperij is voor whiskyvaten. Via Huntly en Alford rijd je weer terug naar Kildrummy.

Dag 6 – Strathcarron (±250km)

Vandaag staat de op één na hoogste pas van Groot-Brittannië op het programma “The Lecht” die over de Ladder Hills voert. Hiervandaan kan je mooi de Cairngorms zien liggen. Via Tomintoul en Grantown on Spey ga je vervolgens naar Inverness. Hier buig je af richting Drumnadrochit gelegen aan de oever van Loch Ness. De route wordt vervolgd naar Garve om uiteindelijk in Strathcarron te arriveren.

Dag 7 – Strathcarron Rondrit Skye (±250km)

Een rondje over het eiland Skye is een geweldige ervaring. Skye heeft een geheel eigen landschap dat zeer wordt beïnvloed door de zee. Ook de brug bij Kyle of Lochalsh is een belevenis op zich. Eenmaal weer terug in je hotel volgt dan weer het nagenieten van een bijzondere eiland met een geheel eigen karakter.

Dag 8 – Altnaharra (±260km)

“Van een bergachtig gebied naar de steppen”, zo zou je deze dag route kunnen omschrijven. Het eerste gedeelte heb je al eerder gereden maar na Strathpeffer zie je het landschap veranderen in een steppe. Je zal je verbazen in de middle of nowhere een etablissement aan te treffen waar je wat kan eten of drinken. Uiteindelijk kom je na vele heerlijke stuurkilometers aan in het kleine, gezellige hotelletje in Lairg.

Dag 9 – Altnaharra (±275km)

Het grootste gedeelte van deze dag rijd je langs de noordwest kust van Schotland. In de ochtend volg je de Atlantische noordkust en in de middag is het single track richting het hotel. Mooie uitzichten en rotsformaties bepalen de route, er komt bijna geen einde aan. Een hele bijzondere rondrit!

Dag 10 – Roybridge (±235km)

We zakken weer verder af naar het zuiden. Via de zuidkant van Loch Ness kom je uiteindelijk aan in Fort Augustus. Voor de rest van de dag hebben we een geweldige route voor je uitgezet: langs Loch Lochy en Spean Bridge rijgen de kilometers zich fraai aaneen om uiteindelijk in de omgeving van Fort William te arriveren.

Dag 11 – Roybridge

Een dagje om de auto even te laten staan en lekker ontspannen rond te slenteren in Fort William. Hier zijn o.a. mogelijkheden om een boottochtje maken of de Neptune’s staircase te bewonderen. Ook op historisch gebied zijn er interessante bezienswaardigheden, zoals West Highland Museum en Saint Andrew’s Church. Of maak een rondrit langs Lochailort, Salen en Corran.

Dag 12 – Aberdour (±200km)

Via Loch Laggan ga je naar Dalwhinnie, de westkant van Grampian National Park. Vervolgens mag je even een stukje stevig doortrekken over de A9 om daarna rechtsaf te slaan om  Tummel Bridge te bedwingen. En opnieuw kan je genieten van de omgeving, die je via Aberfeldy en Crieff weer naar het oosten voeren. Je eindigt je dag in Aberdour waar je zal overnachten in een oud, sfeervol en gezellig hotel.

Dag 13 – Kielder forest (±225km)

De route van vandaag wordt gekenmerkt door de 3 kilometer lange Queens Ferry Bridge. Je rijdt dan 45 meter boven het water over de Firth of Forth , waar je aan je linkerzijde de Forth Railway Bridge ziet, een staaltje knappe engineering van het einde van de 19e eeuw en toentertijd de grootste metalen constructie ter wereld. Je rijdt om Edinburgh heen en gaat door prachtig landelijk gebied naar de Borders om daar de grens tussen Engeland en Schotland te passeren. In Kielder Forest overnacht je in het laatste, zeer comfortabele en sfeervolle hotel van deze reis.

Dag 14 – North Shields DFDS Seaways terminal (±120km)

Slechts 120 kilometers resten er tussen het hotel en de ferry. Maar natuurlijk hebben wij ook hier weer een aantal leuke weggetjes gevonden. Een bezoekje aan één van de romeinse forten behoort tot de mogelijkheden. Wij raden iedereen aan om nog even bij de “Diamond Inn” in Porteland langs te gaan voor het laatste, bij wijze van lunch, barmeal in Groot-Brittannië. Hierna volgt nog een korte rit naar de terminal waar we weer aan boord van de ferry gaan.

Dag 15 – Aankomst in IJmuiden

Alle tijd om te genieten van alweer het laatste ontbijt van deze vakantie in het buffet restaurant om vervolgens nog even buiten te kijken hoe het schip de Nederlandse kust nadert. Tussen 9 en 9:30 uur meert het schip af in IJmuiden. Je gaat van boord, nog even door de douane en dan gaat het weer op huis aan.

 

De route kan afwijken i.v.m. beschikbaarheid van hotel accommodatie.

115-daagse vakantiereis LRP Reizen
GGTO reisgarantie
VvKR