15-daagse autoreis “Beauty of Scotland”

Deze autoreis is bijzonder geschikt voor reizigers die voor het eerst naar Schotland gaan. Je krijgt landschappen te zien die iedere keer van karakter verschillen. Maar we hebben ook dagen ingepland om een omgeving te verkennen of een stad zoals Edinburgh te bezoeken. Kastelen, Loch Ness en Applecross zijn eigenlijk een must. De langste dagtrip is van Lochcarron via Skye naar Roybridge, maar ook daar is er de mogelijkheid voor een oversteek met de ferry naar Mallaig , waardoor de route een aantal kilometers wordt ingekort. Wij beschouwen deze autoreis zelf als één van de mooiste door Schotland in ons programma.

Kenmerken

totaal aantal kilometers:
±1950 km (gemiddeld per dag ±150 km).

aantal deelnemers:
1 t/m 6 personen.

vertrek:
van 1 mei t/m 15 oktober.

De route van dag tot dag van deze autoreis

Dag 1 – Afvaart naar Newcastle

Om 15:00 uur meld je je bij de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. Vanaf 15:30 kan je inschepen en om 17:30 volgt de afvaart naar Newcastle.

Dag 2 – Aberdour (±210 km)

Om een uur of 9 meert het schip af. Na het ontbijt ga je naar je auto en om een uur of 10 Britse tijd ga je lekker rijden. We hebben in de eerste paar kilometers wat rotondes opgenomen om lekker snel en gemakkelijk aan links verkeer te wennen. De route gaat via Carter Bar, waar je een mooi uitzicht hebt over het Schotse landschap, om je vervolgens over de Forth Road Bridge naar Aberdour te brengen. In Aberdour is een mooi kasteel te vinden en een nostalgisch postkantoortje dat het bezoeken meer dan waard is.

Dag 3 – Aberdour, een rondrit of bezichtigen van Edinburg of Dundee

Vandaag ga je rondtoeren door “Kingdom of Fife” en onder andere de leuke plaatsjes Crail en Pittenweem ontdekken. En je bezoekt Dundee, beroemd om haar marmelade. Maar je kunt ook met de trein naar Edinburgh gaan, zodat je geen parkeer probleem  hebt. Je passeert dan de beroemde “Forth Rail Bridge” en gaat een lekker dagje de hoofdstad van Schotland bekijken.

Dag 4 – Aberdeenshire (±200 km)

Het eerste gedeelte van de route van vandaag gaat door Glenfarg en Perth. Hierna zie je de natuur om je heen steeds grilliger worden. De hoogste pas van Groot-Brittannië, “Devils Elbow”, en de weg door Royal Deeside naar het hotel complementeren deze route. Je hebt tijdens deze dag ook genoeg tijd om b.v. Braemar Castle of het pittoreske plaatsje Ballater te bezoeken.

Dag 5 – Aberdeenshire

Kastelen, whisky en leuke kleine stuur weggetjes kunnen deze dag ontdekt worden. Je komt een grote variatie in landschap van vriendelijk en uitgestrekte bossen tot steppe achtige bergen tegen. Aan de westkant zal je de Cairngorms en in het noorden de Ladder Hills kunnen zien.

Dag 6 – Altnaharra (±245 km)

Je rijdt deze dag via de Lecht en Grantown on Spey naar Loch Ness. In de maanden mei en juni kan je sneeuw zien liggen op de noordkant van de Cairngorms. Na Drumnadrochit, dat aan Loch Ness ligt, brengt een prachtige weg je via Garve naar Altnaharra. Je ziet duidelijk het landschap van een oud gebergte in het jonge gebergte overgaan, dat zich ten noorden van Loch Ness bevindt.

Dag 7 – Altnaharra

Een mooie rondrit maken langs de noordwest kust van Schotland. Of toch naar John o’ Groats. Legio mogelijkheden om dit toch wel zeer bijzondere gedeelte van Schotland te ontdekken.

Dag 8 – Strathcarron (±225 km)

Als je op een 15 daagse reis door Schotland niet de Applecross route hebt gereden ben je niet in Schotland geweest, zegt men. Natuurlijk zorgen wij dat er een mooie opmaat naar Applecross is door de route langs Poolewe en Loch Maree te laten gaan. Je gaat op deze dag zeker veel fotostops maken om alle bijzondere indrukken vast te leggen.

Dag 9 – Roybridge (±265 km)

Je rijdt langs Loch Carron naar Kyle of Lochalsh, waar ga je over de brug naar Skye gaat. Op dit eiland maak je een rondrit en zult uiteindelijk met de pont oversteken naar het vissersplaatsje Mallaig. Als je van de pont afrijdt kom je vlakbij het station uit vanwaar de stoomtrein naar Fort William vertrekt. De trein zal je over het beroemde Glenfinnan viaduct voeren dat je zult herkennen uit vele Harry Potter films. Uiteindelijk ga je dan via Spean Bridge naar het hotel in Roybridge.

Dag 10 – Roybridge

Een dagje om te slenteren door Fort William. Je hebt hier de mogelijkheid om een boottochtje maken of de Neptune’s staircase te bewonderen. Ook op historisch gebied zijn er interessante bezienswaardigheden zoals het West Highland Museum en Saint Andrew’s Church. Je kunt ook een rondrit gaan maken langs Lochailort, Salen en Corran.

Dag 11 – Inveraray (±225 km)

Vandaag is het lekker sturen geblazen over Glencoe en door Rannoch Moor, waarna je afdaalt naar Loch Awe. De zuidelijke weg langs Loch Awe trakteert je op een prachtig uitzicht over het meer. Daarna draai je verder naar het zuiden om via Lochgilphead, naar Inveraray te rijden. Dit plaatsje heeft veel bezienswaardigheden zoals het kasteel en de gevangenis.

Dag 12 – Carnwath (±230 km)

Je rijdt eerst naar het noordelijkste puntje van Loch Fyne om vervolgens door Glen Kinglas naar Loch Long te toeren. Daarna volgt al snel de volgende pas om zo Loch Lomond te bereiken. De tocht wordt vervolgd langs Loch Lomond. De route gaat ten noorden om Glasgow naar Stirling.  Bezoekjes aan de “Two Kelpies” en “Falkirk Wheel” zijn meer dan de moeite waard.

Dag 13 – Kielder forest (±225 km)

Helaas alweer laatste dag dat je door Schotland rijdt maar wel één die opnieuw diepe indruk achter zal laten. Bezoekjes aan de “Two Kelpies” en “Falkirk Wheel” zijn meer dan de moeite waard. De route gaat verder via Peebles, Selkirk en Hawick naar Kielder forest. Het hotel is slecht een kleine 16 km ten zuiden van de grens en staat midden in een zeer mooi natuurgebied. Je laatste avondmaal in Groot-Brittannië is toevertrouwd aan de kok van dit etablissement en wij kunnen uit een ruime ervaring putten van uitstekende maaltijden die we hier hebben genoten.

Dag 14 – North Shields (DFDS Seaways) (±120 km)

Via vele kleine weggetjes ga je alweer richting de ferry. Eventueel kan je in Ponteland nog wat lunchen in de fraaie en gezellige Diamond Inn. Het laatste stukje voert je over de snelweg maar daarvoor kan je nog even intens genieten van de natuur en de vele kleine plaatsjes waar je doorheen rijdt. Uiteindelijk ben je weer bij de terminal van DFDS Seaways. Hier begint het laatste stukje van je 15-daagse autoreis.

Dag 15 – Aankomst in IJmuiden

Alle tijd om te genieten van een ontbijt in het  buffet restaurant en nog even buiten te kijken hoe het schip de Nederlandse kust nadert. Tussen 9 en 9:30 uur meert het schip af in IJmuiden. Je gaat van boord, nog even door de douane en dan gaat het weer op huis aan.

 

De route kan afwijken i.v.m. beschikbaarheid van hotel accommodatie.

Bij de reissom inbegrepen

  • Overtocht met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle en terug (inclusief ontbijt en diner in het buffet restaurant en een binnenhut voor 2 personen)
  • 12 Hotelovernachtingen op basis van bed & breakfast;
  • Route voor GPS of route op papier;
  • Informatie over verkeer en Groot-Brittannië in het algemeen;
  • GGTO Reisgarantie;
  • Sticker(s) voor het eventueel afplakken van de koplampen i.v.m. links rijden.

Vanaf € 1950,00 pp

Hotels en Inn’s

De hotels die wij boeken voor onze klanten zijn familie hotels en Inn’s die in meeste gevallen in dorpen of net even buiten de stad zijn gesitueerd.

Bij bijna alle accomodaties kan ook in het restaurant gedineerd worden, mocht dat niet zo zijn dan is er een etablissement in de omgeving van het hotel waar gedineerd kan worden.

Vanzelfsprekend een landingsdrankje worden genuttigd in de pub van het hotel of mocht dat ook niet aanwezig zijn dan in de directe omgeving van het hotel.

Alle kamers zijn voorzien van TV, mogelijkheid van zelf thee en/of koffie bereiden en hebben een eigen badkamer met faciliteiten die je in zo’n ruimte mag verwachten.
WiFi is in de meeste gevallen gratis, vraag wel om de toegangscode.

De hotelier en personeel zijn altijd bereid om u meer te vertellen over de omgeving.

15 daagse reis Schotland LRP Reizen
GGTO reisgarantie
VvKR