23-daagse autoreis “Scotland XL”

Deze autorondreis Scotland XL is een vakantie met een ruime planning. U krijgt volop de gelegenheid om de omgeving van de plaats van overnachting te ontdekken. Er zijn veel mogelijkheden: Wilt u graag wandelen of bekijkt u liever een kasteel? We kunnen zelfs uw reis zo aanpassen dat bezoek aan een highlandgames tot de mogelijkheden behoren. Heeft u wensen voor uw reis? Laat het ons weten en wij bekijken en bespreken de mogelijkheden met u. U vindt hier onder een voorstel voor een 23-daagse reis.

autorondreis Scotland XL

Kenmerken

Totaal aantal deelnemers:                          1 t/m 6 personen;
Aantal kilometers gemiddeld per dag:      ± 225 km;
Vertrek:                                                           1 mei t/m 15 oktober

autorondreis Scotland XL

Bij de reissom inbegrepen

 • Overtocht met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle en terug inclusief
  voertuig(en) ontbijt en diner in het buffetrestaurant en hut(ten) geschikt voor 2 personen;
 • 20 Hotelovernachtingen op basis van bed & breakfast;
 • Dagroutes geschikt voor google maps of Garmin en Tom-Tom motornavigatie systemen;
 • Persoonlijke reis brochure met:
 • Algemene informatie Groot-Brittanië;
  – Informatie over de verkeersregels in Groot-Brittannië;
  – Informatie en adressen van de geboekte hotels en inn’s
  – Reisplanning
  – Stickers voor het afplakken van koplamp i.v.m. het links rijden
  – Instructie hoe de stickers (indien nodig) op de koplap te plakken
  – Points of Interest per dag inclusief adres en website (voor zover bij ons bekent)
  – Belangrijke adressen en telefoonnummers indien nodig bij calamiteiten
  – Per reiziger een Emergency Information formulier
 • De brochure wordt ook als PDF naar u verzonden, altijd makkelijk om even op tablet, I-pad of mobieltje te kijken bij de websites van de points of interest;
 • GGTO Reisgarantie;

autorondreis Scotland XL

Hotels en Inn’s

De hotels die wij boeken voor onze klanten zijn familie hotels en Inn’s die in meeste gevallen in dorpen of net even buiten de stad zijn gesitueerd.

Bij bijna alle accommodaties kan ook in het restaurant gedineerd worden, mocht dat niet zo zijn dan is er een etablissement in de omgeving van het hotel waar gedineerd kan worden.

Vanzelfsprekend een landingsdrankje worden genuttigd in de pub van het hotel of mocht dat ook niet aanwezig zijn dan in de directe omgeving van het hotel.

Alle kamers zijn voorzien van TV, mogelijkheid van zelf thee en/of koffie bereiden en hebben een eigen badkamer met faciliteiten die je in zo’n ruimte mag verwachten.
WiFi is in de meeste gevallen gratis, vraag wel om de toegangscode.

De hotelier en personeel zijn altijd bereid om u meer te vertellen over de omgeving.

autorondreis Scotland XL

autorondreis Scotland XL

De reis van dag tot dag autorondreis Scotland XL

Dag 1 – Vertrek vanuit IJmuiden naar Newcastle

Om 15:00 uur meldt u zich bij de terminal van DFDS Seaways in IJmuiden. Vanaf 15:30 kunt u inschepen en om 17:30 volgt de afvaart naar Newcastle.

Dag 2 – Aberdour

’s Ochtends meert het schip af. Als je door de douanecontrole bent is het tijd om te gaan toeren. We hebben in de eerste paar kilometers wat rotondes opgenomen om snel aan links verkeer te wennen. De route gaat via Carter Bar, waar je een mooi uitzicht hebt over het Schotse landschap. Via Jedburgh en over de Queens Ferry Crossing rijd je naar Aberdour. In dit stadje is ondermeer een mooi kasteel te vinden en een nostalgisch postkantoortje die het bezoeken zeker waard zijn.

Dag 3 – Aberdour (Edinburgh en/of rondrit)

Vandaag gaat u rondtoeren door “Kingdom of Fife” en onder andere de leuke plaatsjes Crail en Pittenweem ontdekken. U bezoekt Dundee, beroemd om haar marmelade. Maar u kunt ook met de trein naar Edinburgh. U passeert dan de beroemde “Forth Rail Bridge” en gaat een lekker dagje de hoofdstad van Schotland bekijken.

Dag 4 – Inverurie autorondreis Scotland XL

Het eerste gedeelte van de route van vandaag gaat door Glenfarg en Perth. Hierna ziet u de natuur om je heen steeds grilliger worden. De hoogste pas van Groot-Brittannië, “Devils Elbow”, en de weg door Royal Deeside naar het hotel complementeren deze route. Er is tijdens deze dag ook genoeg tijd om bijvoorbeeld Braemar Castle of het pittoreske plaatsje Ballater te bezoeken.

Dag 5 – Inverurie

Ga over de leuke kleine weggetjes rijden en ontdek deze bijzondere regio! Maak een dag-wandelingen rond Loch Muick of via de Linn o’ Dee naar Derry Lodge. U komt een zeer gevarieerd landschap tegen, van vriendelijke uitgestrekte bossen tot steppeachtige bergen. In het westen zijn de Cairngorms en in het noorden de Ladder Hills te zien.

Dag 6 – Inverurie

Bezoek één of meerdere kastelen, verwonder je over de voertuigen die in het verleden in de regio gebruikt werden. Maak een guided tour door een whisky distilleerderij.

Dag 7 – Altnaharra

Een mooie rondrit maken langs de noordwest kust van Schotland, of toch naar John o’ Groats. Legio mogelijkheden om dit toch wel zeer bijzondere gedeelte van Schotland te ontdekken.

Dag 8 Altnaharra

Van Altnaharra via Thurso rijd je naar John ‘o Groats (Jan de Groot). Dit is het noordelijkste puntje van het Britse vaste land. Je rijdt verder via Wick en een deel van de NC500 weer terug naar het hotel

 Dag 9 – Golspie

Het grootste gedeelte van deze dag rijd je langs de noordwest kust van Schotland. In de ochtend volg je de Atlantische noordkust en in de middag is het single track richting het hotel. Mooie uitzichten en rotsformaties bepalen de route, er komt bijna geen einde aan. Deze rondrit die je niet wil missen!

Dag 10 – Glenelg

Een rit dwars door Schotland. Van de oostkust naar de westkust. Bijzonder gevarieerd en imponerend landschap.

Dag 11 – Glenelg autorondreis Scotland XL

Skye heeft een geheel eigen landschap dat zeer wordt beïnvloed door de zee. Ook de brug bij Kyle of Lochalsh is een belevenis op zich. Eenmaal weer terug in je hotel volgt dan weer het nagenieten van een bijzonder eiland met een geheel eigen karakter.

Dag 12 – Fort William

We rijden verder naar het zuiden. Via de zuidkant van Loch Ness kom je uiteindelijk in Fort Augustus. Voor de rest van de dag hebben we een route voor je uitgezet: langs Loch Lochy en Spean Bridge rijgen de kilometers zich fraai aaneen om uiteindelijk in de omgeving van Fort William te arriveren.

Dag 13 – Fort William

Een dagje om de auto even te laten staan en lekker ontspannen rond te slenteren in Fort William. Hier zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om een boottochtje maken of de Neptune’s staircase te bewonderen. Ook op historisch gebied zijn er interessante bezienswaardigheden, zoals West Highland Museum en Saint Andrew’s Church. Of maak toch een rondrit langs Lochailort, Salen en Corran.

Dag 14 – Cairnbaan

Deze dag rijdt u langs de hoogste berg van Schotland de “Ben Nevis” en daarna gaat u Glencoe in. Een prachtige route die langzaam stijgt voert u langs Rannoch Moor, een moerasachtig gebied. Daarna de afdaling naar Loch Awe en dan de 41 kilometer lange rit langs het meer. Het laatste stuk van deze route gaat langs Loch Fyne.

Dag 15 – Cairnbaan

Wederom een mooie rondrit. Een afwisselend landschap met helemaal aan de zuidkant een uitzicht (bij helder weer) naar Noord-Ierland.

Dag 16 – Callander

Bekijk de Trossachs, een berg keten in die niet onder doen voor de Cairngorms. In de omgeving van Aberfoyle is het leuk wandelen.

Dag 17 – Callander

Mogelijkheid om naar Stirling af te reizen. Bijzondere en markante gebouwen zijn te bezoeken zoals “Stirling Castle” en het “Wallace Monument”. Iets ten zuiden van Stirling is Bannockburn. Hier hebben de Schotten de Engelsen in de pan gehakt (Braveehart)

Dag 18 – Glasgow

Glasgow heeft een enorme transitie ondergaan. Tot ruim in de jaren 80 van de vorige eeuw was Glasgow de industriestad van Schotland met vele grote scheepswerven. Nu is deze stad net als Edinburgh een smeltkroes van historie, kunst en cultuur. Het is de Phoenix van Schotland.

Dag 19 – Selkirk

Je rijdt eerst naar het noordelijkste puntje van Loch Fyne om vervolgens door Glen Kinglas naar Loch Long te toeren. De tocht wordt vervolgd langs Loch Lomond. De route gaat noord om Glasgow naar Stirling.  Bezoekjes aan de “Two Kelpies” en “Falkirk Wheel” zijn zeker de moeite waard.

Dag 20 – Castle Douglas

Ook de zuidwesthoek van Schotland is zeer de moeite waard. De route gaat wederom door een adembenemend landschap waar bij je volop geniet van rust, stilte en schoonheid.

Dag 21 – Castle Douglas

Bezoek Culzean Castle, kijk over de zee uit naar Noord-Ierland of rijdt langs de enige zuidkust van het Schotse vaste land. Dit is een dag om de omgeving in je op te nemen en te genieten van een zeer gevarieerd en bijzonder land.

Dag 22 – Newcastle (ferry)

Slechts 120 kilometers resten er tussen het hotel en de ferry. Ook op deze route hebben wij weer een aantal leuke weggetjes voor u gevonden. Een bezoekje aan één van de Romeinse forten behoort tot de mogelijkheden. Dan nog een korte rit naar de terminal, waar u zich uiterlijk 15:30 meldt.

Dag 23 – IJmuiden

Alle tijd om te genieten van alweer het laatste ontbijt van deze vakantie in het buffetrestaurant om vervolgens nog even buiten te kijken hoe het schip de Nederlandse kust nadert. Tussen 9 en 9:30 uur meert het schip af in IJmuiden.

U gaat van boord, nog even door de douane en dan gaat het weer op huis aan.

autorondreis Scotland XL

autovakanties en rondreizen door Schotland
Een prachtige reis Schotland
autorondreis door Schotland
GGTO reisgarantie

autorondreis Scotland XL

autorondreis Scotland XL